www.galerie-sumperk.cz

Zdeněk Matyáš - Zemitá síla malby

1. 8. – 2. 9. 2012

 

list k výstavě  


Zdeněk maloval s vervou. Až urputně a umanutě pronikal do malby a v ní i sám sebe rozpoznával. V protikladu k durově ostrým a jasným tónům sytých barev je baladicky soucitná a tíhy plná, společným údělem lidí a zvířat prostoupená.

Vášnivě vrhal se na plátno nebo na kresbu na zemi položenou, aby v letu náhle a nečekaně svůj původní záměr změnil. Bylo nezapomenutelné vidět ho při tom a nebylo nikoho, kdo by se mu počtem obrazů z jediného studijního roku vyrovnal. Profesor Souček jich prolistoval sotva pár. Bylo nad jeho síly prodrat se neskutečnou horou i oboustranně pomalovaných a několikrát převrstvených pláten. Zdeněk se tak s obrovským nasazením promaloval k jejich vyzrálé podobě.

Syrová a ve zkratce balvanovitá malba v konturách širokých tahů štětce ovíjí motiv pole a oráče za pluhem nebo pastýře, ale snad nejraději bělobou zářícího koně. Někdy mu jeho krajina nezdolnou silou závratně stoupá vzhůru k obzoru a vůlí k životu samu tíhu země překonává. A jinde se naopak pokorně propadá do hlíny, noří do bláta čerstvě vyorané brázdy a do samoty v ní. Do opuštěnosti člověka a koně ve stáří.

  


Zdeněk Matyáš, Valašské Kolobouky 26. 3. 2001

(foto Jiří Klučka)

Zdeněk mluvil málokdy, vrozený ostych na slovo skoupého venkovana mu byl vlastní. Bytostně tíhl ke kořenům, dávno už ve vnějším světě zpřetrhaným a zemitou malbou je vracel do života tam doma na Valašsku. Nemohl ani jinak. Nikdy ale nebyl jenom místním malířem. Podobně jako u kladenských sester Válových není tu jediná stopa podbízivosti nikomu a ničemu. Výrazně míjel se s dobou, která už tehdy zjalovělá, ztrácela dál svou přirozenou váhu a nerozuměla jeho až plamennému zaujetí. Neprávem přehlížený zůstává dodnes, a přece neuhlazená a právě tím tak silná a krásná malba tomu snadno odolává. Navzdory Zdeňkově tragické smrti je oslavou života v jeho ryzí poctivosti.

Miroslav Koval


Zdeněk Matyáš - Zemitá síla malby

Zdeněk Matyáš - vernisáž a výstava v GJJ